Stichting Jong Nederland Hapert, voorheen Stichting Jeugdorganisatie Los Hoes en daarvoor Jeugdvereniging Los Hoes, gaat qua historie een heel eindje terug in de tijd.

De “roots”, van haar rechtsvoorgangers – voor de jongens Jong Nederland/Don Boscogilde en voor de meisjes Katholiek Meisjes Gilde, liggen ergens in de jaren ‘50 van de vorige eeuw en misschien wel eerder. Los Hoes is ontstaan na een fusie van Jong Nederland en het Katholieke Meisjes Gilde medio 1979. De jongens hadden te kampen met een tekort aan leiding en dientengevolge een teruglopend ledenaantal. In augustus/september 1979 is een doorstart gemaakt onder de naam Jeugdvereniging Los Hoes. Vanaf dat moment werden de nieuwe groepen gemengd. Voor die tijd hadden jongens en meisjes afzonderlijk groep. In het begin was dit wel even wennen voor zowel de leiding als de leden, maar uiteindelijk is het een goede keuze geweest.

 

 

oude_gebouw_los_hoes.jpg

HET VOORMALIGE CLUBGEBOUW OP DALEM

Om de rechtspositie van de vereniging te waarborgen zijn wij ons eens gaan oriënteren. Na overleg is er voor gekozen om verder te gaan als een stichting met alles erop en eraan. Op 22 juni 1993 werden de statuten vastgesteld bij de notaris. Vanaf dat moment gaan wij verder onder de naam “Stichting Jeugdorganisatie Los Hoes”.

 In al die jaren is de naam Los Hoes dusdanig “ingebakken” in de Hapertse gemeenschap, dat bij het horen van de naam de link al gelegd werd met “die club op Dalem”. Ook al zijn wij vanaf het prille begin aangesloten bij het landelijk overkoepelend orgaan Jong Nederland. Om toch je identiteit en verbondenheid met de landelijke organisatie als afdeling te onderstrepen, is er begin dit jaar een discussie ontstaan over de naam van de stichting. Het tijdstip van de verhuizing van Dalem naar onze nieuwe accommodatie op de Lemelvelden begin maart is aangegrepen als een mooi moment om de naam te wijzigen in “Stichting Jong Nederland Hapert”. Om de naam ‘Los Hoes’ nog in ere te houden is besloten om het gebouw ‘Los Hoes’ te noemen..